Undgå at få en efterregning på en bordplade som ikke er blevet vedligeholdt eller plejet.

Vi har her strikket en guide sammen til dig. Som med trægulve vil fejlagtig brug, pleje og vedligeholdelse af træbordplader med tiden resultere i misligholdelse, som lejer skal betale for at få udbedret ved fraflytning.

Skånsom pleje af træbordplader

Daglig: Hårdt opvredet klud med lunkent vand. Undgå sulfo og andre rengøringsmidler som affedter bordpladen og derved gør den olierede overflade modtagelig overfor fugt og snavs. Hvis almindeligt vand ikke er tilstrækkeligt, kan der anvendes sæbespåner eller brun sæbe. Salmiakholdige rengøringsmidler må ikke bruges, da man derved risikerer at misfarve træet – her er egetræ især udsat.

Årlig behandling: Det anbefales at give bordpladen olie efter behov. I de fleste tilfælde vil 2-4 gange årligt være tilstrækkeligt, men det handler i høj grad om at være opmærksom på de signaler, man kan aflæse af det daglige brug af pladen.

Brug olie hvis..

Træbordpladen trænger til olie, hvis væsker såsom vand ikke preller af på overfladen. En ”tørstig” bordplade ses også, hvis overfladen virker grå og kedelig og er ru at røre ved. Det er vigtigt efter hver oliebehandling at tørre den overskydende olie grundigt af. Derved undgås at den overskydende olie hærder op på bordpladens overflade og nærmest giver en spættet, lak-lignende overflade.

Husk: Stærkt farvende væsker såsom rødvin, rødbedesaft eller frugtsaft skal fjernes med det samme, ellers risikeres misfarvning af træet.

Pletter kan ikke fjernes med rengøringsmidler, men skal slibes væk. Hvis man vil fjerne pletter og andre misfarvninger af træbordpladen, er det vigtigt at bordpladen pudses på hele fladen, da en bordplade, der kun pudses punktvis, her vil blive lysere end resten af bordpladen. Samme proces anvendes, hvis de ridser, som uvægerligt vil komme på bordpladen, skal fjernes. Slutteligt skal hele bordpladen behandles med olie.

Quickfix

Hvis bordpladen får et hak, kan man straks prøve at putte vand i hullet. Når vandet fordamper, skulle træet gerne rejse sig, så skaden ikke vil være synlig

Køkkenbordplader med pålagt linoleum plejes og vedligeholdes ved rengøring med sæbespåner.