Pleje og vedligeholdelse af gulve

Fejlagtig brug, pleje og vedligeholdelse af gulve vil med tiden resultere i misligholdelse, som lejer skal betale for at få udbedret ved fraflytning.

Et lakeret trægulv er yderst slidstærkt, og med vores enkle fif er det forholdsvis nemt at holde rent.

Lakerede gulve har den helt store fordel, at de er nemme at gøre rene. Faktisk behøver du bare en støvsuger med blødt mundstykke, lunt vand, laksæbe og en gulvmoppe. Knofedt er sjældent nødvendigt, fordi lakken lukker træets overflade, så skidt, snavs og væske ikke trænger ned.

Eksempler på misligholdelse af trægulve:

Gulvlakken er gennemslidt og der er begyndende skader på gulvbrædderne, som kræver slibning og lakering eller endnu værre; afhøvling eller udskiftning af dele af gulvet

Vær opmærksom på

Når du vasker, skal du vride moppen godt, så den kun er fugtig. Lakerede gulve kan nemlig ikke tåle for meget vand. Derudover skal du være opmærksom på at vaske i samme retning som brædderne ligger – altså med årernes retning. Det skal du, fordi vand og sæbe – og særligt den hvidpigmenterede sæbe – kan give små striber på gulvet, men dem kan du ikke se, når de blander sig med årerne.

Har du brugt for meget vand, så tør gulvet over med en tør klud, når du er færdig. Små søer af vand kan give skjolder, når de tørrer op.

Sidst men ikke mindst skal du huske, at du aldrig må stoppe halvvejs over gulvet. Hvis du vil holde pause, så vent til du når den anden ende af rummet – du skal altid vaske vådt i vådt for at undgå synlige overgange.

Tæppebelagte gulve holdes ubeskadigede og rene. Ved fraflytning skal tæppebelagte gulve afleveres som ved overtagelsen; ubeskadigede og nyrensede. Er en rensning ikke tilstrækkelig, skal lejer betale for udskiftning af tæpperne.

Gulve med linoleum eller vinylbeklædning plejes og vedligeholdes ved rengøring med sæbespåner.

Pas på dit lakerede gulv

Nok er lakerede trægulve yderst slidstærke og nemme at rengøre, men de har en enkelt ulempe; det er svært at reparere ridser. Faktisk nærmest umuligt. Og derfor er det endnu mere vigtigt, at du passer på dit gulv, så det kan holde sig flot og indbydende i mange år. Vi har sammensat en lille tjekliste med gode råd, du med fordel kan følge – dit trægulv vil elske dig for det.

Husk det er skadeligt at lade våde klude henligge på linoleumbelægninger.

Sådan gør du

1) Brug tæpper til at minimere slid
Du er garanteret rigtig glad for dit trægulv, og du har sandsynligvis ikke lyst til at gemme det væk under store gulvtæpper. Men det kan altså være en fordel med tæpper på særligt udsatte områder, fx i entréen, i køkkenet og under spisebordet. På den måde mindsker du det daglige slid, og gulvet kan holde sig flot i længere tid.

2) Filtpuder, filtpuder, filtpuder
Det kan ikke siges nok: Du skal bruge filtpuder. Under stolene, under bordene, under reolerne, under sofaen. Alle tunge møbler og alle møbler, der trækkes frem og tilbage over gulvet, skal have filtpuder på benene. Det er essentielt for dit trægulv, da lakken ellers slides af og giver adgang for væske, skidt og snavs.

3) Lad skoene stå
Det er fristende at gå ind med sko, men det er ikke godt for dit trægulv. Uanset hvor godt du tørrer dem af på måtten, sidder der skidt under skoene – og det ridser lakken. Særligt højhælede sko er hårde ved gulvet.

Derfor er der kun én ting at sige om det: Lad skoene stå i entréen.